Månadens artikel, Augusti: Frågor & svar om möbelrenovering

Inlägg: måndag, augusti 26, 2019 Läst av: 1495

Martina på Värmdö Möbelmakeri svarar på frågor om hur de använder Källans produkter i arbetet med att renovera möbler.

FRÅGOR & SVAR OM MÖBELRENOVERING

Värmdö Möbelmakeri AB är en av Källans återförsäljare i Stockholm men de använder även själva våra produkter vid renovering av kunders möbler. Martina har svarat på lite frågor om hur de använder våra produkter i arbetet och vanliga frågor vi får av kunder.

2174ec2ef316d29fb76725de629abe0c21665158

-Vilka av Källans Naturprodukter använder du i ditt yrke?

Vi använder oss av alla Källans naturprodukter då de kompletterar det behov vi har i vårt dagliga arbete med möbelrenovering. Vi har en flaska med linoljesåpa i varje rum på företaget. I verkstan till penslar, såpade möbler, våra arbetsbord och liknande. I köket som diskmedel och i badrummet som handtvål. Viktigaste arbetsredskap är just våra händer, så det är extra
viktigt att ta hand om dem på bästa möjliga sätt.

-Vilka ändamål använder du de olika produkterna till?

Linoljesåpan, som sagt här ovan använder vi till det mesta, men den är vår go-to när trädetaljer på möbler skall rengöras. Ett supertips är att tvätta ditt senaste auktionsfynd, som du tyvärr upptäckt luktar lite suspekt och gammalt, med linoljesåpa. Den tar bort eller neutraliserar lukten. Vi tvättar också skinnmöbler med linoljesåpa före infettning.

Skinn- och läderbalsamet använder vi till möbler med skinnklädsel. De gamla möblerna för underhåll, så att de återfår sin elasticitet och de nya för att impregnera skinnet så att det inte blir lika känsligt.

Linoljevaxet fungerar bra på alla typer av träytor, men vi har också använt det till slitna sten- och marmorytor och det fungerar förvånansvärt bra. Eftersom bivaxet ger en lite tåligare yta fungerar det bra att underhålla skärbrädor och bänkskivor med.

-Varför tycker du att de funkar bättre än andra produkter du använt tidigare?

Värmdö Möbelmakeri grundades utifrån en tanke att alltid försöka välja det bästa alternativet utifrån människa och miljö och alla produkter vi tar in i sortimentet eller arbetar med skall vara så rena som möjligt, tillverkade i Sverige och gärna med svenska råvaror. Det är verkligen en utmaning, men så värt mödan. Naturmaterial vill ha naturliga ytbehandlingar och det gör verkligen skillnad. Vi vet vad linoljevaxet från Källans Naturprodukter innehåller, vart det kommer ifrån och hur tillverkningen ser ut. Vi stöttar hellre det än en importvara utan transparens i produktionsledet och utan full varudeklaration. Vi vet också att oljan de använder inte är förorenad och på sikt binder en massa smutspartiklar. Det är viktigt för oss att leverera kvalitet.

-Vad är det vanligaste misstaget hos "gör-det-självare" som du ser i ditt yrke?

Det absolut vanligast felet är att man tänker ”ju starkare lim, desto starkare lagning”, men det är helt tvärtom - Ju starkare lim, desto större skador på träet”. Även här använder vi oss av ett naturligt lim (fisklim) som tar upp luftfuktigheten och rör sig på samma sätt som trä gör. Man brukar också tänka ju hårdare träslag desto bättre, men alla träslag har olika egenskaper som man gärna tar till vara på i olika konstruktioner.

Ett annat misstag är att man inte underhåller sitt naturmaterial. Om ytan lämnas ”öppen" för väta så kan man få onödiga vattenskador. När vi talar om en öppen yta så menar vi att den är oskyddad. Ett tips kan vara att lära sig känna hur ett torrt virke känns i förhållande till ett nyoljat. Ytan skall vara glatt och len. Är den sträv, så är det dags för en inoljning. Är den kladdig så har man säkerligen haft för mycket ytbehandling. Låt aldrig överskott torka in i ytan.

-Hur skulle du rekommendera att man använder produkterna för att tex rädda en skinnsoffa som är torr, innan den börjar spricka?

Vi skulle rengöra med linoljesåpa som hälls i en skål med vatten och sedan rengör vi försiktigt hela soffan. Det är viktigt att hela skinnet blir blött för att förhindra vattenfläckar och ojämn yta.

Dagen efter är det dags för infettning med Skinn- & Läderbalsam. Det är lite klurigt att använda ett naturligt möbelfett eftersom man behöver vara noggrann med att torka bort överflödigt fett så att det inte torkar på ytan. Man får inte heller ta flera lager, utan det räcker gott och väl med ett lager. Det är alltid bättre att göra infettningen regelbundet än att försöka kompensera för det uteblivna underhållet vid ett tillfälle.

-Kan man använda linoljesåpa för att ”såpskura” till exempel ett bord?

Absolut, använd gärna koncentrerad linoljesåpa med en uppblött svamp. Arbeta alltid i träfiberriktningen.

-Vad är det för skillnad på möbelvax och lack och är det ena bättre än det andra? Fungerar vaxet endast på trä?

Det finns mängder med olika sorters lack, med det som kännetecknar dem alla är att de inte är ett levande material. De värsta lackerna är irreversibla, dvs det går inte att lösa upp och ta bort på ett skonsamt sätt för träet. Dessa måste slipas bort. Eftersom lacken är död och träet levande, så spricker lacken upp när träet rör på sig. Det resulterar dels i små sprickor som binder vatten och skadar träet under lacken och dels i att lacken lossnar från träet. Det är därför man ofta upplever att äldre möbler har en och samma gula färg, trots att det är olika träslag. Det är lacken man ser, inte virket. Vi gillar som sagt naturmaterial som linolja och linoljevax, men dessa kräver mer arbete. Fördelen är dock att man aldrig behöver nollställa, dvs ta bort, den gamla ytbehandlingen. Det räcker med rengöring och sedan på med ett nytt lager linoljevax.

-Om jag har gjort ett gediget grundarbete och vill ha en fin finish på träet hur använder jag egentligen möbelvax som glad amatör?

Hela hemligenheten är ett våtslippapper. Ha på möbelvaxet med en trasa. Slipa direkt efter med ett våtslippapper i träfiberriktningen, oljevaxet är vätan i detta fall. Man vet att man gjort rätt när ytan känns helt torr, är glatt och len som sjutton.

(Låt inte överflödigt vax torka in utan torka av med en ren trasa.)

-Till sist, är det något särskilt man ska tänka på när man renoverar en möbel?

  • Slipa aldrig en fanerad yta utan lös upp lackerna istället.

  • Skruva aldrig i skruvar, beslag eller spikar och tro att det stabiliserar upp en möbel. Ju mer virke man tar bort, desto rangligare möbel. Felet kan istället vara en lös limfog som behöver limmas om, en bristfällig konstruktion som behöver lösas.

  • Använd alltid naturliga material på naturmaterial. De åldras mycket finare och med värdighet. Detta gäller även när det kommer till färgval. En vattenlöslig färg eller en miljömärkt färg är inte naturlig. Välj linoljefärg eller äggoljetempera istället.

  • Fråga inte bygghandeln om hjälp utan ta istället kontakt med en möbelrenoverare, möbelrestaurerare eller möbelkonserverare. Vi svarar gärna på era frågor och ger stöd. Vi brukar tänka att ju fler glada amatörer, desto längre sprider sig intresset och omhändertagandet av redan tillverkade varor.

I september: Behandla skor och stövlar med skinn- & läderbalsam.

a52e09b16687720ed5fb78943b2fb51a078cb783

Kommentarer

Lämna en kommentar