Månadens artikel, Juni/Juli: Naturtvål vs tensidtvål

Inlägg: onsdag, juli 31, 2019 Läst av: 1390

Vad är skillnaden mellan en handgjord naturtvål och en tensidtvål och vad är egentligen tensider?

Hantverksmässig vs. industriell tillverkning

8fc45088d2cae7fa20e40d6132391e299ce5eaf1

-Varför är naturprodukter så mycket bättre än industritillverkat och varför tillverkar i så fall inte alla naturliga produkter?

Oftast brukar det lite slarvigt delas in i "tensidtvål" och "naturtvål". Ska man vara helt korrekt innehåller även en naturtvål tensider men av en annan typ, anjoniska tensider, som bildas naturligt vid förtvålningsprocessen.

Industritensid

En så kallad industritensid är kemiskt framställd i en fabrik av olika typer av råvaror. Idag är det oftast palmkärnolja som är utgångspunkten för de flesta tensider men de kan också göras av andra vegetabilsiska oljor och fetter, animaliska fetter, sockercellulosa eller ibland även paraffin. Fetterna bryts ner till enskilda fettsyror och fettalkoholer och utifrån det har man en produkt att vidare behandla med olika kemikalier tills man fått fram en ren tensid.

Dessa olika typer av tensider blandas sedan i varierande koncentrationer för att skapa produkter med speciella egenskaper. Vissa är mildare och andra kraftigare till t ex grovrengöring. Mjukgörande glycerin som finns naturligt i råvarorna tas ut, med ännu en kemisk process, för att användas i hudkrämer och liknande. Anledningen till denna industri är förstås att det framförallt är billigare än att framställa en tvål eller såpa på gammalt vis.

Hantverksmässigt tillverkad tvål

Våra naturtvålar och schampokuber kallrörs på kallpressade oljor och fetter som förenar sig tillsammans med natriumhydroxid (soda) och blir det vi kallar tvål. Det bildas även glycerin naturligt vid processen som mjukgör och behåller fukten i huden så att den inte torkar ut. Inget av sodan finns sedan kvar i tvålen utan allt har helt reagerat med oljorna.

-Vad menas med kallrörd tvål?

I en kallrörd tvål/schampo vispas de uppvärmda oljorna, lerorna, örterna och eteriska oljorna ihop med kall soda och hälls direkt upp i form och efter några timmar till ett dygn, beroende på sort, skärs de upp och får torka luftigt. Till skillnad från t ex såpan där uppvärmd olja får koka ihop med ej avsvalnad soda under tillförd värme.

MILJÖ

Miljömässigt är en naturprodukt lätt nedbrytbar i naturen och försurar inte sjöar och vattendrag. De industritillverkade tensiderna varierar från lätt nedbrytbara till direkt miljöskadliga. De kan även ha kraftigt hudirriterande egenskaper. Mer om tensider kommer i en djupare artikel längre fram.

Naturligt eller Ekologiskt

ecef05a73997a827465c9a57fe131c08f57bd72a

-Är det alltid bättre att köpa ekologiskt?

Det finns ingenting som garanterar att en ekologisk tvål eller ett schampo är varken hud eller miljövänlig. Att titta på innehållsförteckningen och om det finns någon information om tillverkningsmetod är en bra början.

Naturligt

Ordet "naturligt" är inte skyddat och det garanterar självklart inte att det är en reko produkt. Det VI lägger in i ordet naturligt är att vi inte använder kemiskt modifierade ingredienser utan de oljor och fetter som hamnar i tvålen kan du ta in i köket och laga mat med.

Vi sätter en ära i att när vi säger att det är naturligt så är det så. I största möjliga mån försöker vi även använda ekologiskt producerade råvaror.

Det är bättre att använda en icke ekologisk naturtvål än en industriellt tillverkad eller tensidbaserad ekologisk tvål.

Ekologiskt

Det finns olika certifieringar och märkningar för ekologiska produkter men inga av dem kräver att 100% av ingredienserna är ekologiska eller anger på vilket sätt produkten är tillverkad.

Även "organisk" kan förekomma som flörtar med engelskans "organic" (ekologiskt). Med organiskt menas bara att ingredienserna har ett naturligt ursprung i t ex majs eller palmolja men talar inte om att de är modifierade till tensider genom många processer. Detsamma gäller uttrycket "naturligt ursprung". Det blir missvisande och lätt att tro att det är en helt naturlig och ekologisk produkt.

Naturtvål & schampokub

1161acdf7b30ba9277a0626958f5a14deafa1f34

-Vad det är för skillnad på våra naturtvålar och schampokuber?

Som nämnt ovan är både våra tvålar och schampokuber kallrörda, de tillverkas dock efter olika recept.

Naturtvål

Våra tvålar är så kallat "överfettade". Det betyder att alla oljor inte blir förtvålade av sodan vilket ger en mildare tvål som inte torkar ut huden. De tillverkas med olivolja, kokosolja, ricinolja och rapsolja som sedan kombineras med örter, leror och eteriska oljor med olika egenskaper för olika hudtyper.

De hudvårdande egenskaperna gör tvålen mjukare än industritvål men låter man tvålen torka ordentligt mellan gångerna håller de längre.

Schampokub

Våra schampokuber är däremot lite "underfettade". Det gör att den är suverän på att lösa upp fett och smuts från hår och hårbotten men är fortfarande mycket mild tack vare att glycerinet är kvar. Ingredienserna skiljer sig något men inte mycket. Här är basen kokosolja, ricinolja, olivolja och glycerin. De ger ett tjock och mjukt krämigt lödder som är lätt att skölja ur. De olika sorterna passar olika hårtyper och har egenskaper som tex både lugnar en känslig hårbotten och motverkar frissigt hår.

HÅRTVÄTT

Det är lätt att tvätta håret med en schampokub.

  1. Blöt först igenom håret ordentligt.
  2. Ta därefter kuben i handen och dra några tag över håret.
  3. Löddra därefter upp med händerna.
  4. Skölj ur ordentligt. Vid behov kan man schamponera två gånger.
  5. Behövs balsam föreslår vi en 5% blandning av äppelcidervinäger och vatten som antingen kan sprayas i håret eller fördelas med t ex en pipflaska innan det sköljs ur.

Äppelcidervinägern neutraliserar det lätt basiska håret efter tvätten och gör det luftigare och lättare att reda ut. Vissa behöver inte alls balsam och vill behålla en volym på håret men lättast är att prova sig fram.

I augusti: Frågor till en möbelrenoverare.

7cec2e6d5d62253fa3ff4be62f0316e19ec63408

Kommentarer

Lämna en kommentar