Månadens artikel, April: Båt & Stuga

Inlägg: måndag, april 22, 2019 Läst av: 1498

Snart är det dags att öppna upp sommarstugor och kolonilotter, sjösätta båtar och vårstäda hemma.

Båt & Stuga

Sommarstugan

När det är dags att öppna stugan efter en lång vinter kan det vara skönt att vårstäda ur damm och annat som samlas i hörnen. Med en flaska linoljesåpa i bagaget kan man snabbt, effektivt och miljövänligt städa ur vintern och resten av sommaren.

 • Damma
  Köksskåp och väggar, bänkskivor, bord och stolar, ja all rengöring. Ha en sprayflaska stående med ca 1-2 tsk Källans Linoljesåpa till ½L vatten, spraya på och torka av med fuktig trasa.

 • Torka golv
  Linoljesåpan kan användas till alla golvtyper och till att bara våttorka golven räcker ett par matskedar (ca 30 ml) till en hink vatten.

  Trärena skurgolv bör bara tvättas med äkta linoljesåpa, som återfettar och impregnerar. Ta 2-3 dl Källans Linoljesåpa till ca 10 l vatten i en ren hink till skurning av ett normalsmutsigt trägolv. (Vid såpskurning av ett väldigt torrt trägolv, ta dubbla mängden Källans Linoljesåpa). Använd bara kallt eller svagt ljummet vatten på trägolv, beakta att linoljesåpa kan lösa upp även gammal och torkad linoljefärg.

 • Putsa fönster
  Det går alldeles utmärkt att putsa fönster med linoljesåpa och den tar bort allt vad fläckar och fluglortar heter. En tesked såpa i en sprayflaska med vatten och en putsduk så går det snabbt att få fönsterna rena. Tycker du att de blev lite flammiga? Efterputsa med lite äppelcidervinäger eller ännu hellre ättika så får du en fin och blank yta.

 • Diska
  Till en balja diskvatten räcker en halv till en tesked såpa. Eftersom att det är en helt ren och biologiskt nedbrytbar produkt kan du med gott samvete hälla diskvattnet på dina växter i rabatten.

 • Tvätta
  Du kan utan bekymmer tvätta dina kläder, trasmattor och handdukar i linoljesåpa och behöver således inte ta med extra tvättmedel. Närmare tips om hur du kan tvätta med linoljesåpa hittar du nyhetsbrevet i mars eller HÄR i bloggen.

Fler tips till stugan som t ex smörja in gummistövlarna, smörja upp gnisslande gångjärn och rengöra penslar hittar du HÄR.

Båten

Just ute till sjöss är många måna om miljön och våra vatten.Vad kan då vara bättre än en enda produkt till allt och lite till? Innan du sjösätter båten är det trevligt att städa av smutsen efter vinterförvaringen. Även resten av sommaren klarar du dig med ett rengöringsmedel till i princip alla städprojekt ombord, som dessutom är helt miljövänlig.

 • Skrov och sittbrunn
  Ta upp en hink sjövatten (såpan funkar fint även med saltvatten) och häll i ett par matskedar linoljesåpa (ca 30 ml), ta en mjuk tvättborste för båt och gå igång. Efteråt är det bara att ta upp några hinkar till och skölja av, du behöver inte oroa dig för att såpan hamnar i sjön. Enklare kan det inte bli!

 • Ruff
  I ruffen kan du rengöra allt på samma sätt som du gör i en sommarstuga. Torka ytor med en sprayflaska och fuktad trasa, putsa av fönster och torka durken. Har du en mindre flaska med pump kan du hälla upp lite såpa och använda som handtvål. Supersmidigt!

I maj handlar det om såpskurning av trall och trägolv.

Kommentarer

Lämna en kommentar